سال 10، شماره 24 - ( زمستان 1399 )                   جلد 10 شماره 24 صفحات 62-43 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghian H, Khalili A, Nayeri fallah S. Cultural Landscape Components of Abbasabad city of Mazandaran. mmi 2020; 10 (24) :43-62
URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-759-fa.html
صادقیان هانیه، خلیلی اکرم، نیری فلاح سیامک. مؤلفه‌های شکل‌دهنده منظر فرهنگی شهرستان عباس‌آباد مازندران. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1399; 10 (24) :43-62

URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-759-fa.html


1- کارشناس ارشد معماری، مرکز تحقیقات مهندسی کیفیت، دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران، واحد نور، ایران
2- استادیار گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران، واحد نور، ایران ، a_khalili@iaunour.ac.ir
3- استادیار گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران، واحد نور، ایران
چکیده:   (2986 مشاهده)
چکیده
رابطه متقابل انسان و محیط را می‌توان بسترساز ظهور مکان رخدادهای اجتماعی تلقی نمود. منظر فرهنگی، حاصل برآیند طبیعت، فرهنگ و تاریخ در گذر زمان، دربردارنده ارزش‌های فرهنگی-طبیعی است که تعامل میان انسان و طبیعت در طول تاریخ را نشان می‌دهد. از این‌رو، گسست رابطه انسان و محیط را می‌توان ناشی از عدم توجه کافی به منظر فرهنگی به‌عنوان عامل شکل‌دهنده ارتباط ادراکی دانست. 
اهداف این مطالعه به ترتیب شامل؛ شناسایی مؤلفه‌های شکل‌دهنده منظر فرهنگی مورد مطالعه و یافتن جنبه‌های مجهول ارزش‌های ماهیتی منحصر به‌فرد این مؤلفه‌ها در منطقه انتخابی هستند.
پژوهش حاضر با پارادایم تفسیرگرایی، دارای ماهیت نظری-کاربردی بوده که با رویکرد کیفی و راهبردهای ترکیبی شامل؛ مطالعه موردی و مطالعات تاریخی تطبیقی، طراحی شده است. راهبرد نمونه‌گیری در داده‌های میدانی غیرتصادفی هدف‌دار بوده است. روش گردآوری داده‌ها در این مطالعه، به‌ صورت میدانی (شامل مصاحبه با 13 نفر از متخصصان بر اساس اصل اشباع) و کتابخانه‌ای بوده است. یافته‌های حاصل از این فرآیند به انضمام تحلیل محتوای مستندات راهبرد مطالعه تاریخی-تطبیقی، منتج به استخراج یافته‌های پژوهش شدند.
طراحی فضای شهری بر اساس منظر فرهنگی، با ایجاد تجربه‌ای جدید از منظر شهری، در نقش یک محرک، کنش‌های اجتماعی را به همراه دارد؛ بدین معنی که زندگی اجتماعی در شهر‌ها و درهم‌تنیدگی ذهنی مردم با شهر، متأثر از مناظر فرهنگی به‌کار گرفته‌شده در مکان‌های شهری بوده که منجر به ارتقای احساس تعلق و مانایی این حس در فرآیند تغییر نسل‌ها خواهد شد. از سوی دیگر، پرداختن به کیفیات فیزیکی اثرگذار در محیط مانند؛ مقیاس، فاصله، زمان و شرایط ادراک، در ایجاد ارتباط مخاطب با محیط بسیار مؤثر است. به‌بیان‌دیگر، بهره‌گیری از این معیارها باعث ارتقای روح مکان و تجلی زیبایی تمامی فرآیند‌های موجود در یک دوره زمانی با کیفیتی خاص خواهد شد، زیرا درهم‌تنیدگی ذهنی شهروندان زمانی شکل خواهد گرفت که احساس تعلق به شهر در جای جای آن وجود داشته باشد؛ به‌گونه‌ای که مردم با این حس در فضای شهری حضور یابند و خود را شهروندی فعال در ساخت و حیات آن شهر بدانند.
متن کامل [PDF 1732 kb]   (826 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماري و شهرسازي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مرمت و معماری ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Conservation and Architecture in Iran

Designed & Developed by : Yektaweb