1- دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)
2- دانشگاه علم و صنعت ایران
3- دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) ، rahimnia@arc.ikiu.ac.ir
از زمان شکل‌گیری معماری، حفظ و نگهداری بناهای ارزشمند به‌عنوان یک اصل موردتوجه بوده است. امروزه نیز با گسترش مفهوم میراث، حفاظت یک فرآیند پیچیده و مداوم تلقی می‌شود که ممکن است متخصصان زیادی را در زمینه‌های مختلف درگیر کند. آنچه در رابطه با فرآیند حفاظت اهمیت دارد این است که تمام متخصصان باید برای یک هدف مشترک که در نهایت منجر به حفظ ارزش‌های اثر، پایداری بنا در طولانی‌مدت و اطمینان از بقای آن در آینده خواهد شد، فعالیت داشته باشند. در این راستا توجه به نگرش‌ها و نحوۀ مواجهۀ کارشناسان حفاظت از میراث، به‌عنوان عاملی تأثیرگذار در کیفیت اقدامات حفاظتی مطرح می‌شود. خوانش نگرش­های تخصصی، ارزیابی وضع موجود و شناسایی مؤلفه­های کلیدی مؤثر بر حفاظت از دیدگاه‌ متخصصان و صاحب‌نظران با نگاهی آسیب‌شناسانه، موضوعاتی است که در این راستا قابل توجه و اهمیت هستند. در این مطالعه دستیابی به این مؤلفه­های کلیدی مؤثر بر ارزیابی اقدامات حفاظتی و رابطه این مؤلفه­ها با یکدیگر هدف پژوهش را شکل داده است. ماهیت این مطالعه کمی-کیفی است و از روش تحلیل آینده‌پژوهانه برای آن بهره گرفته شده است. مؤلفه‌های مؤثر در ارزیابی اقدامات حفاظتی با بررسی دیدگاه‌های نظریه‌پردازان، منشورها و اسناد بین‌المللی قرن اخیر و از طریق مطالعات کتابخانه‌ای و تحلیل محتوای کیفی فراهم شده است. پس از تدقیق این مؤلفه­ها، در بخش تحلیل ساختاری نظرات گروهی از صاحب‌نظران و متخصصان حوزۀ حفاظت در ایران، با ابزار پرسشنامه جمع‌آوری شده­ است. علاوه بر شناسایی و تحلیل روابط بین مؤلفه­های مؤثر، با استفاده از نرم‌افزار میکمک (MicMac) این­ها بعنوان متغییر­ سطح‌بندی شده­اند. پس از تفسیر و تحلیل نتایج به‌دست‌آمده، 6 متغیر کلیدی به‌عنوان عوامل مؤثر در ارزیابی اقدامات حفاظتی از دید متخصصان مورد شناسایی قرار گرفته است. رابطه بین متغیر‌های تأثیرگذار استخراج شده، حاکی از آن است که نگرش کلی حفاظت در جریان جامعه متخصصان، شرایط ناپایداری را دنبال می­ کند.