سال 12، شماره 30 - ( تابستان 1401 )                   جلد 12 شماره 30 صفحات 56-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamzavi Y. The study of canvas-marouflaged murals Conservation and restoration criteria in Iran. mmi 2022; 12 (30) : 3
حمزوی یاسر. معیارهای حفاظت و مرمت دیوارنگاره‌های ‌بوم‌پارچه در ایران. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1401; 12 (30) :45-56

دانشکدۀ حفاظت آثار فرهنگی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران ، yaserhamzavi99@gmail.com
چکیده:   (2020 مشاهده)
چکیده
تمامی مراحل حفاظت از آثار تاریخی باید طبق معیارهایی انجام پذیرد که این معیارها در واقع جداکنندۀ صحیح از ناصحیح هستند. برخی از معیارها صورت کلی دارند و برای همۀ گونه‌های آثار تاریخی لحاظ می‌شوند و برخی از آن‌ها اینطور نیستند و گاهی لازم است این معیارها متناسب با ویژگی­ها و شرایط اثر تعبیر و تفسیر شوند. در این راستا، پرسش پژوهش به این صورت مطرح می­شود: جهت حفاظت از دیوارنگاره­های بوم­پارچه در ایران چه معیارهای بنیادین(با چه تعبیر و تفسیری) می­توان مطرح نمود؟  لذا در این پژوهش سعی شده است با مرور منشورها، دستورالعمل‌ها و نظریّه‌های بین­المللی و همچنین بررسی تجربه‌های حفاظت و مرمّت دیوارنگاره‌های بوم‌پارچه در خارج از ایران، معیارهای بنیادین حفاظت از دیوارنگاره­های بوم­پارچه تبیین گردد تا بتوان با تکیه بر آن، مداخله­های صحیحی بر روی دیوارنگاره­های بوم­پارچه انجام داد. همچنین با توجه به معیارهای پیشنهاد شده با تفسیری متناسب با ویژگی­های دیوارنگاره­های بوم­پارچه، می­توان تحلیل صحیحی بر اقدامات  حفاظتی و مرمتی سال­ها و دوره­های گذشته بر روی این گونه آثار داشت. هدف از پژوهش پیش­رو، تبیین معیارهای بنیادین حفاظتی دیوارنگاره­های بوم­پارچه است. در این راستا، تحقیقی کاربردی-توسعه‌ای با روش یافته اندوزی: الف: مطالعه متون تخصصی. ب: انجام مطالعات و بررسی­های میدانی. ج: بررسی و تحلیل نتایج حاصل از مطالعۀ متون تخصصی و مطالعات میدانی؛ انجام پذیرفته است. با تکیه بر مطالعات انجام شده و همچنین تحلیل آن­ها، معیارهای حفاظتی دیوارنگاره­های بوم­پارچه(شناخت اثر قبل از هرگونه مداخله، حفظ اصالت اثر، حفظ یکپارچگی اثر، توجه به ویژگی دوگانۀ دیوارنگاره­های بوم­پارچه، نمایش صحیح اثر)  ارائه شده است که برای هر کدام از آن­ها، مثال­هایی از آثار ایران و پیشنهادهای مرتبط جهت مداخله­های مرمتی و نمایش صحیح آثار نیز ارائه شده است. آثار تاریخی در دنیا هم از نظر ماده و فن ساخت و هم از نظر ارزش­های مختلف در بستر فرهنگی خلق اثر، تنوع زیادی دارد. به این دلیل در مجامع بین­المللی در خصوص معیارهای حفاظتی فقط به کلیات پرداخته می­شود. بنابراین در خصوص دیوارنگاره­های بوم­پارچه به­صورت مشخص به ارائه و تفسیر معیارهای بنیادین پرداخته شد.