سال 11، شماره 28 - ( زمستان 1400 )                   جلد 11 شماره 28 صفحات 32-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hanachi P, Khani S. Exploration and Analyzing Values in Conservation of Industrial Heritage: A Case Study of the Cement Factory of Shahr-e-Rey. mmi 2021; 11 (28) : 2
حناچی پیروز، خانی شانلی. بازخوانی و واکاوی ارزش‌ها در حفاظت میراث صنعتی؛ نمونه مطالعاتی کارخانه سیمان شهر ری. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1400; 11 (28) :19-32

1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تهران ، sh.khani@ut.ac.ir
بناهای صنعتی به‌ مثابه میراث فرهنگی، امروزه دستخوش تغییرات و تحولاتی شده که عملاً در جهت تخریب و نابودی قرار گرفته‌اند و محیط‌هایی که باید به‌عنوان فضاهایی باارزش و سرشار از نشاط و سرزندگی در شهر به‌شمار آیند، امروزه به نمادی از نابسامانی شهری تبدیل شده‌اند. بنای صنعتی نه‌تنها مسئله کالبدی، بلکه مسائل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را نیز در بر می‌گیرد. کارخانه سیمان شهرری به‌عنوان اولین کارخانه سیمان ایران، نه‌فقط یک بنای باارزش از لحاظ معماری و تاریخی، بلکه نماد تحولی است که در معماری پهلوی اول به عرصه ظهور رسیده و قرارگیری آن در زمره معماری صنعتی، ارزشی دوچندان و قابل‌تأمل را برای این بنا موجب می‌شود. در سال‌های اخیر با تعطیلی کارخانه و از بین رفتن کاربری صنعتی آن، مجموعه به فراموشی سپرده‌ شده و به سایتی متروکه تبدیل شده است. به این منظور، پژوهشی از نوع کیفی و توصیفی با روش مطالعه کتب، مقالات، اسناد و منشورهای مرتبط و بر مبنای استدلال منطقی به انجام رسیده است تا با بهره‌گیری از روش تحقیق کیفی و راهبرد تحلیل محتوا و بررسی اسناد، منشورها و کنوانسیون‌های حفاظت میراث فرهنگی و میراث صنعتی، ابتدا به جمع‌بندی ارزش‌های میراث صنعتی و بر اساس آنها، به تبیین و تدقیق ارزش‌های موجود در کارخانه سیمان شهرری بپردازد. دستاورد پژوهش، دسته‌بندی و معرفی بخشی از اهم ارزش‌های میراث صنعتی در کارخانه سیمان شهرری است؛ به‌گونه‌ای که وجوه حفاظت در کارخانه سیمان شهرری را بر اساس ارزش‌های عنوان‌شده تبیین می‌کند.