سال 9، شماره 18 - ( تابستان 1398 )                   جلد 9 شماره 18 صفحات 70-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

The Analys with Nuge Abad Sabats Of Naeen (locating and study physical). mmi 2019; 9 (18) :53-70
URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-557-fa.html
سلطانی محمدی مهدی. روش شناسی تحلیلی و چارچوبِ مرمت بناهای معماری با تأکید بر تعیین جایگاه آنها درحوزه‌های مداخلۀ طرح باززنده‌سازیِ محلات بافتهای تاریخی(نمونۀ موردی ساباطهای محله نوگ‌آباد بافت تاریخی نایین ). نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1398; 9 (18) :53-70

URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-557-fa.html


دانشگاه شهید بهشتی ، mehdi.soltani225@gmail.com
چکیده:   (7358 مشاهده)
محلۀ نوگ­آباد واقع شده در انتهای بازار  یکی از محلات هفت­گانۀ بافت تاریخی نایین می­باشد که دارای میراث تاریخی ارزشمندی است. از دهۀ پنجاه، به دنبال ترک محله توسط ساکنان قدیمی و ورود گروه­های مهاجر و طبقات کم در آمد و همچنین خالی از سکنه شدن اکثر خانه­های محله، فرآیند فرسودگی این محلۀتاریخی در تمام ابعاد کالبدی، اجتماعی و اقتصادی آغاز شد. ساباط­های این محله که بر روی گذرهای اصلی احداث شده­اند؛ از عناصر معمارانۀ فضاهای شهری محسوب می­شوند. به تبعیت از این فرآیند کلی، ساباط­ها نیز دچار آسیبهایی شده و در اکثر موارد، دیگر نقش گذشتۀ خود را دارا نیستند. سطح زیرین ساباط مربوط به فضای عمومی گذر بوده و مالکیت فضای قرارگرفته در تراز بالای گذر نیز در ساباطهای این محله، در دو دستۀ عمومی و خصوصی قرار می­گیرد.  پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی  با تکیه بر مطالعات کتابخانه­ای و  برداشتهای میدانی، استفاده کرده و فرآیند شکل­گیری مقاله در پرتو ایجاد نظمی منطقی در مطالب پراکنده موجود با استفاده از راهبرد استدلال منطقی می­باشد. هدف تحقیق با استفاده از رهیافتی کیفی، شناسایی توالی فعالیتها به منظور تدوین طرحهای مرمتی بناهای معماری است که در قالب یک چارچوب تحلیلی – روش شناختی، در ساباطهای محله نوگ­آباد بافت تاریخی نایین، به عنوان نمونۀ موردی ارائه گردد. در پایان نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به ماهیت و کارکرد ساباطها  به منظور ارایه دستورالعملهای پیشنهادی مرمت آنها، تعیین جایگاه آنها در طرح باززنده­سازی محله ضروری است. به ترتیب، بررسی و ارزیابی طرحهای فرادست بافت تاریخی، شناخت و تجزیه و تحلیل محله توسط ماتریس سوات، تدوین اهداف و راهبردها در چهارمؤلفۀ(کالبدی، عملکردی، اجتماعی، اقتصادی)، از اولویتهای طرح باززنده­سازی محله، قبل از تعیین حوزه­های مداخله محسوب می­گردند. حوزه­های سه­گانۀ  مداخله  بر اساس همگنی کاربری­های موجود، پتانسیل نهفته، و شناخت کامل نسبت به محله، مشخص و تفکیک گردیده­ است. ساباطهای اطمینان، باقریان و  دو ساباط مسجد خواجه در حوزۀ مداخلۀ 1 با هدف تبدیل شدن این حوزه به  یک مجموعه گردشگری- خدماتی قرار می­گیرند. دو ساباط فاطمی و امینی در حوزۀ مداخلۀ 2  واقع شده­اند. این حوزه  با هدف تبدیل به یک مجموعه مسکونی مطلوب و مناسب با نشاط شهری بر اساس نیازهای ساکنان آن،  تعریف شده است.
متن کامل [PDF 2301 kb]   (1162 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مرمت

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مرمت و معماری ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Conservation and Architecture in Iran

Designed & Developed by : Yektaweb