سال 10، شماره 22 - ( تابستان 1399 )                   جلد 10 شماره 22 صفحات 107-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Chapnevis P, Nastaran M, Noori M J. Explaining and Evaluating the Effective Factors in Improving the Quality of Children’s Playgrounds in Cities with an Emphasis on Safety and Security Aspects of Children from Parents’ Viewpoint; Case study: Koodak Park of Isfahan. mmi 2020; 10 (22) :87-107
چپ نویس پرگل، نسترن مهین، نوری محمد جواد. تبیین و ارزیابی عوامل مؤثر بر ارتقای کیفیت فضاهای بازی کودکان در شهرها با تأکید بر جنبه‌های ایمنی و امنیت کودکان از دیدگاه والدین؛ مورد مطالعه بوستان کودک شهر اصفهان. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1399; 10 (22) :87-107

1- دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان
2- دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اصفهان ، m.nastaran@aui.ac.ir
3- دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران
بازی دوران کودکی جهت توسعه مهارت‌های شناختی، روانی و جسمانی، ضروری است. زمین‌های بازی، فضاهایی هستند که فرصت‌های لازم برای توسعه‌ مهارت‌ها و نیازهای اساسی کودک مثل؛ ارتباط با طبیعت، بازی و فعالیت و ... را فراهم می‌کنند. حضور کودک در این فضاها، نیازمند الزاماتی است تا محیطی ایمن و امن را برای او فراهم آورد. در همین راستا، هدف این پژوهش، شناسایی شاخص‌های مؤثر بر کیفیت فضاهای بازی کودکان، ارزیابی عوامل مؤثر بر ایمنی و امنیت کودکان در فضای بازی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین کیفیات فضاهای بازی کودکان، ارائه چارچوب طراحی جهت افزایش ایمنی و امنیت کودکان و در راستای ارتقای کیفیت محیطی فضای بازی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی بوده و از نظر نوع پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. تحلیل عاملی اکتشافی به‌عنوان مدل تحلیل، جهت نیل به هدف پژوهش استفاده‌ شده است. در این پژوهش، فضای بازی بوستان کودک شهر اصفهان بر اساس 35 شاخص اثرگذار بر ایمنی و امنیت کودکان، بررسی شده است و تعداد 300 نفر از والدین کودکان حاضر در فضای بازی، مورد تحقیق واقع شده‌اند که با توجه به مقادیر مربوط به نتایج آزمون‌های کیسر-میر-اولکین و بارتلت، تعداد حجم نمونه جهت انجام پژوهش، تأیید شده است  (746/0 KMO= و 000/0 SIG=).نتایج حاصل از این پژوهش، حاکی از آن بوده که عوامل تأثیرگذار در ایمنی و امنیت کودکان در فضای بازی بوستان کودک به ترتیب اولویت عبارت هستند از؛ 1. آسایش اقلیمی در فضای بازی کودکان، 2. وضعیت کف‌سازی زمین ‌بازی، 3. ایمنی کودکان در استفاده از وسایل بازی و فضای سبز تعبیه‌شده در آن، 4. نحوه نورپردازی فضای بازی و انطباق پوشش گیاهی با آن، 5. فاصله از کاربری‌ها و عملکردهای سازگار، 6. شرایط حضور والدین در فضای بازی و مراقبت و نگهداری از آن، 7. آگاهی کاربران فضای بازی از شرایط فضای بازی و پیرامون آن، 8. آسیب‌پذیری کودکان در مقابل تجهیزات بازی و پوشش گیاهی، 9. امکان نظارت بر کودکان و فعالیت آنها در فضای بازی، 10. وجود آلودگی‌ها در فضای بازی یا مجاورت آن. در انتها سعی شده تا بر اساس یافته‌های به‌دست‌ آمده و شناسایی نقاط ضعف اصلی فضای بازی بوستان کودک، به ارائه‌ پیشنهاد‌اتی برای این موارد در راستای ارتقای ایمنی و امنیت پرداخته شود.