سال 10، شماره 23 - ( پاييز 1399 )                   جلد 10 شماره 23 صفحات 34-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lotfi S, Sholeh M, Ghanbari E. Applying the Inverse Distance Weighting (IDW) Method in the Designation of Character Areas and the Physical Conservation of the Historic Urban Landscape (Case Study: Lar Old City, Fars, Iran). mmi 2020; 10 (23) :19-34
لطفی سهند، شعله مهسا، قنبری عرفانه. کاربست روش میان‌یابی وزن‌دار در تحدید پهنه‌های بارزه‌مند میراثی و حفاظت کالبدی از منظر تاریخی شهر* (موردپژوهی: شهر قدیم لار). نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1399; 10 (23) :19-34

1- استادیار، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز ، slotfi@shirazu.ac.ir
2- استادیار، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز
3- دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، بخش شهرسازی، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه شیراز
"منظر تاریخی شهر" را لایه‌های متنوعی از ارزشمندی‌های نهان و آشکار تکوین می‌بخشند. این ارزش‌ها موجب تمایز منظر تاریخی هر شهری نسبت به سایر شهرها می‌شوند. حفاظت و ارتقا مبتنی بر شناخت دقیق و درک درست از زمینه، موجب تداوم بارزه‌ها و ارزشمندی‌های منظر تاریخی می‌شود. این مقاله، در خلأ روش‌شناسانه تعیین و تحدید پهنه‌های حفاظت از میراث و منظر تاریخی و پاسخ به نارسایی تعریف حریم عناصر ارزشمند میراثی، درصدد ارائه شیوه‌ای نوین با هدف حفاظت کالبدی از ویژگی‌های کالبدی (شامل ابعاد معماری و طبیعی) منظر تاریخی شهر قدیم لار بوده است. روش آغازین در این پژوهش، "ارزیابی بارزه‌مندی پهنه‌های حفاظتی" است که بر اساس چهار دسته معیار شامل؛ "ارزش مبتنی بر شواهد (کالبدی)"، "ارزش تاریخی"، "ارزش زیبایی‌شناختی و معماری" و "اصالت و یکپارچگی"، مورد سنجش قرار گرفته و بدین منظور، دو رویکرد حفاظت "نقطه-مبنا" (مبتنی بر تک‌عناصر واجد ارزش میراثی) و "پهنه-‌مبنا" (بر مبنای حریم عناصر و پهنه‌های حفاظت) هم‌زمان مورد توجه بوده‌اند. این پژوهش با بسط تعریف پهنه‌های حفاظتی، از جمله مطالعات کاربردی بوده و در پیشبرد آن، از روش‌های کیفی و کمی به شیوه تلفیقی استفاده شده‌ است. در ابتدا، و با نگاهی نقطه-مبنا از طریق برداشت میدانی و مصاحبه با کارشناسان، نقاط ارزشمند و میراثی موجود در بافت (علاوه بر عناصر ثبتی) شناسایی شده‌اند. این مرحله، به منظور تدقیق و گسترش حوزه شمول عناصر ارزشمند میراثی بوده است. سپس به کمک وزن‌دهی معیارها توسط متخصصین و وارد کردن آن در فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، نسبت به رتبه‌بندی اهمیت معیارها و زیرمعیارهای بارزه‌مندی اقدام شده است. در گام بعدی، با استفاده از شیوه درون‌یابی در نرم‌افزار GIS، پهنه‌های حفاظت بافت تاریخی شهر لار حول نقاط ارزشمند در قالب "پهنه‌های بارزه‌مند" تعیین شده‌اند. این پهنه‌ها در سه سطح؛ واجد بارزه‌مندی زیاد (درجه 1)، بارزه‌مندی متوسط (درجه 2) و بارزه‌مندی کم (درجه 3) پیشنهاد شده‌اند. تعیین این پهنه‌ها، ملاکی برای در نظر گرفتن ضوابط مداخله و نیز حفاظت از منظر تاریخی شهر خواهد بود.