1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب ، neda_balanian@yahoo.com
بافت تاریخی- فرهنگی هر سرزمینی نشان از هویت آن دارد. فرهنگ از عوامل شکل­گیری فضاهای معماری می­باشد و معماری، نمادی از فرهنگ است. آثار تاریخی، میراث ارزشمندی جهت جذب گردشگر، معرفی فرهنگ، هنر و رونق اقتصادی است. جهت جلوگیری از آسیب و اتلاف سرمایه‌های تاریخی- فرهنگی، از آن جمله در شهر تهران که نام طهران قدیم، همواره مفاهیمی چون فرهنگ و هنر را یادآور می‌شود، ادامه حیات بافت تاریخی- فرهنگی ضروری است، از طریق شناسایی، مرمت، حفاظت، اختصاص کاربری به ابنیه تاریخی و طراحی فضاهای میان­افزا می‌توان نشاط را به ساکنان بافت و بناهای تاریخی بازگرداند و با توسعه گردشگری، موجب رونق بافت گردید. بدین‌جهت ایجاد مرکز فرهنگی با فعالیت‌هایی در این‌ خصوص، اهداف مذکور را عملی خواهد نمود. سایت در بافت تاریخی منطقه 12 در محله فردوسی قرار دارد. هدف تحقیق، طراحی مرکز فرهنگی با رویکرد گردشگری و کمک به احیای بافت تاریخی، معرفی ارزش‌های فرهنگی- تاریخی محله، تقویت حس تعلق به مکان، حفاظت از میراث تهران قدیم، اشتغال‌زایی و رونق اقتصادی از طریق جذب گردشگر می­باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات آن به‌صورت میدانی، کتابخانه‌ای و اینترنتی جمع‌آوری‌شده است. جهت طراحی مرکز فرهنگی در قامت بنای میان­افزا و حفظ اصالت بافت، راه­بردهایی در قالب مؤلفه­های موثر در طراحی در جهت رویکرد مطروحه ارائه شد که شامل اصالت، جزءنگری، هویت، خوانایی، درون­گرایی، حس مکان، سلسله­مراتب، پویایی، شفافیت، موقعیت، مقیاس، خصوصیت، انعطاف­پذیری، پیوستگی و گسستگی و رعایت حریم می­باشند که با توجه به رویکرد گردشگری و الهام از عناصر معماری ایرانی، حتی‌الامکان مورد توجه قرار گرفتند.