سال 13، شماره 36 - ( زمستان 1402 )                   جلد 13 شماره 36 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Analysis of the language of the Qajar pattern houses of Tabriz based on the theory of Christopher Alexander (Case Study: the houses of Amir Nizam Grossi, Khataei and Ali Mesio). mmi 2023; 13 (36) : 6
URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-1436-fa.html
فرجی سنبل، ولیزاده نیما، سینگری مریم، بلیلان لیلا. تحلیل زبان الگوی خانه های قاجار تبریز بر اساس نظریه کریستوفر الکساندر(بررسی نمونه های موردی: خانه های امیر نظام گروسی، ختایی و علی مسیو). نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1402; 13 (36)

URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-1436-fa.html


1- دانشجوی دکتری واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی
2- استادیار واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی
3- واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی
4- دانشیار واحد تبریز دانشگاه آزاد اسلامی
چکیده:   (1468 مشاهده)
الکساندر با بیان سیستم محدود، زبان الگو را در قواعدی مشخص تحدید می کند که این قواعد می تواند عامل فرهنگ، سنت، تاریخ و غیره، در امر کمیت و ابعاد پیمون و تناسبات طلایی باشد. زبان الگوی کریستوفر الکساندر در تفهیم و به روز رسانی معماری سنتی و انتقال معنا و کارکرد به معماری مدرن نقش اساسی دارد چنان چه ایشان با بیان الگوها و نقش آنها در ساختاربندی و افزودن آنها به بنا باعث افزایش میزان حیات وکیفیت ساختمان می داند. در پژوهش حاضر سعی بر آن بوده است تا به تحلیل زبان الگوی خانه‌های قاجار تبریز و تطبیق آن بر اساس نظریه کریستوفر الکساندر سه خانه قاجاری تبریز پرداخته شود. در این میان، خانه های قاجاری تبریز به جهت دارابودن مولفه های معماری منحصر به فرد و تنوع الگوهای فضایی آن ها از یک سو و غنای تزیینات وابسته بدان از سوی دیگر، اهمیتی افزون تر را دارا می باشند. این پژوهش بر مبنای روش کلی و توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل گروه متخصصین به تعداد 30 نفر می‌باشد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها باروش گرندد تئوری و تصمیم‌گیری چند متغیره آنتروپی با کمک نرم‌افزار MAXQDA و Spss انجام شد. یافته‌های تحقیق با روش گرندد تئوری نشان داد که زبان الگوی خانه قاجاری از نظر زیبایی‌شناسی؛ کارکردی و حس مکان با نظریه الکساندر انطباق داشته است. همچنین، همبستگی مؤلفه‌های سه‌گانه با زبان الگوی خانه‌های قاجاری برابر 966/0 است. نتایج نشان داد از نظر بعد زیبایی‌شناسی برای خانه امیرنظام گروسی، خطایی و علی مسیو، به ترتیب 96/0، 92/0 و 81/0، در بعد کارکردی، خانه نظام امتیاز 95/0 و خانه‌های ختایی و علی مسیو هم به ترتیب امتیازهای 87/0 و 84/0 بدست آوردند. از بعد حس مکآن‌هم خانه امیرنظام امتیاز 99/0 و خانه‌های علی میسو و ختایی امتیاز 93/0 و 91/0 را کسب کردند. نتایج نشان داد که هر سه نمونه مورد بررسی اغلب امتیازات در حد بالا را کسب کردند. در واقع، ساختار تحقیق بر این ایده استوار که کیفیت بی‌زمان الگوی خانه‌های قاجار با نظریه زبان الگوی الکساندر تطابق دارد.
 
شماره‌ی مقاله: 6
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماري و شهرسازي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مرمت و معماری ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Conservation and Architecture in Iran

Designed & Developed by : Yektaweb