1- دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)
2- دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران ، sajadmoazen@iust.ac.ir
با توجه به آنکه بازشناسی و شناخت ارزش­های نهفته در بنا در راستای حفاظت از بناهای تاریخی، امری ضروری است، می‌توان از طریق آشنایی با روش­های استخراج اطلاعات از مستندات مختلف و پیوند میان آنها به یک نتیجه­ی مطلوب رسید. مستندات مختلف تاریخی شامل منابع مکتوب، شفاهی، تصویری، اشیا و همچنین خود بنای تاریخی است که به طریقی می‌توانند در راستای بازشناسی و بازنمایی هویت و اصالت اثر مورد بررسی قرار گیرند. در این مطالعه فرآیند دستیابی به شناخت جامع از طریق پیوند میان انواع مستندات تاریخی، هدف پژوهش است. پژوهش پیش­رو با روشن ساختن مسیر استفاده از منابع مطالعاتی مختلف و بهره­گیری از آنها در فرآیند شناخت یک بنای تاریخی، تلاش می­کند مسیر را برای محققان هموارتر کند. بازشناسی بناهای تاریخی بر پایه درک مستندات‏، اساس کار این پژوهش است که با روش توصیفی- تاریخی در تلاش است تا با خوانش صحیح منابع موجود و تحلیل داده­ها، مجموع اطلاعات حاصل از پیوند آنها با هم را شناسایی کند. به­منظور درک بهتر نیز، بنای تاریخی آسیاب کَهَک در تهران، به­عنوان یک نمونه، مورد بررسی قرار گرفته است. در رابطه با این بنا بازخوانی اسناد مکتوب (وقف­نامه) و تصویری (عکس­هوایی) زمینه‌ی اصلی شناخت بوده، که به­طور کامل به نحوه­ی بازخوانی، استخراج اطلاعات از آنها و بررسی پیوندشان با دیگر مستندات در راستای شناختی جامع از بنای موردنظر، پرداخته شده است. در نهایت نیز طریقه­ی برقراری این پیوند و استفاده از تمام مستندات در کنار هم بیان شده که قابل تعمیم به دیگر بناهای تاریخی است.