1- دانشگاه یزد ، fatemehnorouzi94@yahoo.com
2- دانشگاه یزد
تعیین محدوده آسایش حرارتی در فضای باز پیچیده بوده و از آنجاکه وجود آسایش حرارتی بر حضور بیشتر افراد در فضای باز کمک می‌کند، امری مهم است. در پژوهش حاضر سعی شده است محدود آسایش حرارتی افراد در فضای باز بناهای سنتی و احیا شده، در اقلیم گرم و خشک شهر یزد تعیین گردد. به این منظور در پنج حیاط‌‌ مرکزی از مجموعه دانشکده هنر و معماری شهر یزد به‌عنوان بناهایی که از کاربری مسکونی به آموزشی تغییر کاربری داده‌اند، یک پایش میدانی در فصل گرم سال انجام شده، که شامل اندازه‌گیری اطلاعات اقلیمی همزمان با تکمیل 389 پرسشنامه آسایش حرارتی توسط دانشجویان دانشکده بوده است؛ سپس به‌کمک نرم‌افزار Ray Man و SPSS اطلاعات به‌دست آمده تحلیل و پس از بررسی نمودارهای رگرسیون خطی، محدوده آسایش حرارتی برای افراد در حیاط‌‌های مرکزی دانشکده به‌عنوان یک خرد اقلیم در منطقه گرم و خشک شهر یزد بین بازه 28-16/5 درجه سانتی گراد براساس شاخص دمای معادل فیزیولوژیک (PET) به‌دست آمد و به‌علت اینکه ترکیب عوامل اقلیمی و جغرافیایی برای هر منطقه‌ی خاص منجربه درک متفاوت از شرایط آسایش حرارتی برای افراد آن جامعه خواهد شد، این بازه آسایش با محدوده‌‌های آسایش در مناطق دیگر که در پژوهش‌های متعدد تعیین گردیده است، متفاوت می‌‌باشد. از مقایسه حیاط‌‌های مورد مطالعه نیز چنین برآمد که هرچه حیاط دارای نسبت ارتفاع به عرض بیشتر و محصورتر باشد، میزان دریافت سایه و درنهایت آسایش حرارتی در طول شبانه روز برای ایام گرم سال بیشتر خواهد بود.

نوع مطالعه: مطالعه موردي | موضوع مقاله: معماري و شهرسازي