1- دانشگاه هنر اصفهان ، m.afshary@aui.ac.ir
2- دانشگاه هنر اصفهان
عشایر در طول تاریخ با شیوه­ی زندگی خاص خود یعنی کوچ­روی شناخته می­شوند. اما در دوره­های مختلف همواره تلاش­هایی برای جابجایی و اسکان اجباری آنان صورت گرفته که اهدافی متفاوت داشته است، که در دوره­ی رضاشاه این جریان ماهیت و روندی متفاوت پیدا کرد. هدف این پژوهش بررسی جنبه­ی معماری و روند شکل­گیری و ساخت خانه­های عشایر بختیاری در جریان اجرای طرح اسکان اجباری آنان در زمان رضاشاه است، تا نقش احتمالی وجوه معماری در نارضایتی افراد از طرح اسکان داشته را بررسی کند. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که روند شکل­گیری خانه­ها در طرح اسکان عشایر بختیاری چگونه بوده است؟ تا از این طریق دریابد که به عوامل مؤثر در شکل­گیری معماری، چگونه بوده است و به عبارت دقیق­تر، سازگاری بین انسان و محیط در این طرح در چه جایگاهی قرار داشته است. روش انجام این پژوهش، روش تاریخی-تفسیری است و روش استدلال به شیوه­ی استقرایی صورت گرفت. برای گردآوری داده­ها از شیوه­ی کتابخانه­ای و اسنادی و انجام مصاحبه بهره گرفته شد. بررسی­های انجام شده در این پژوهش نشان ­داد که عشایر بختیاری در زمان بعضی از خوانین خود اسکان اختیاری را تجربه کرده­اند و با اصل مقوله­ی اسکان مشکلی نداشتند، بلکه اجرای اجباری و قهرآمیز این طرح و نحوه­ی تحقق و کیفیت اجرای آن نقش مهمی در مخالفت عشایر با موضوع اسکان داشت. نتایج حاکی از آن است که حکومت رضاشاه با وجود آن­که با شعار مدرن­سازی موضوع اسکان عشایر را مطرح کرده بود، اما در عمل، نه تنها در جهت ایجاد مسکن مناسب برای عشایر اقدامی انجام نداد، بلکه ساخت مسکن را به خود عشایر واگذار کرد. از همین رو، می­توان گفت که عدم تأمین مسکن مناسب و عدم سازگاری بین انسان و محیط نقشی کلیدی در نارضایتی ساکنان و شکست طرح اسکان اجباری داشت، که منجر به بازگشت آنان به نظام کوچ شد.