سال 13، شماره 34 - ( تابستان 1402 )                   جلد 13 شماره 34 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

- -, - -, - -. Theoretical and practical model of automatic facade design intelligence in the process of implementing facade design and drawing rules and regulations. mmi 2023; 13 (34)
صفرنژاد ثمرین مهسا، شاهچراغی آزاده، ذبیحی حسین. مدل نظری و عملی هوش طراحی خودکار نما در فرآیند پیاده سازی ضوابط و مقررات طراحی و ترسیم نما. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1402; 13 (34)

1- پژوهشگر دکتری معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران، ایران
2- دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران، ایران ، shahcheraghi@gmail.com
3- دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران، ایران
امروزه محققان در زمینۀ طراحی و پژوهش به‌ دنبال رویکردهایی هستند که ماشین­ها را از یک عامل گنگ به یک عامل هوشمند مصنوعی ارتقا دهند تا این ماشین­ها به‌عنوان همکار، قادر به مشارکت در فرایندهای طراحی شوند و موجب افزایش بهره­وری در فرایندهای طراحی گردند؛ لذا هدف این پژوهش کشف و ارائه روشی برای‌ به‌کارگیری این حوزه در فرایند یادگیری طراحی و ترسیم نما و ارائه مدل نظری و عملی، اختصاصاً طراحی و ترسیم نمای ساختمان­های مسکونی توسط ماشین با رویکرد یادگیری نظارت شده است؛ بنابراین سؤال این پژوهش چگونگی چیدمان عناصر نما و اعمال ضوابط و مقررات ترسیم نما توسط ماشین و چگونگی گام­های نظری و عملی این فرایند است. روش پژوهش تبیینی برای انتقال ایده‌ها و اطلاعات پیچیده مبتنی بر گردآوری داده‌ها از طریق مطالعات اسنادی، کتابخانه‌ای، نمونه‌های آموزشی، محاسبات و فرمول‌های ریاضی و به طور کل داده­های کمی و کیفی است. در واقع روش تبیینی به دنبال ارائه دانش نوین یا توصیف یک فرایند و یا توسعه یک مفهوم دانشی جدید است و نتایج نشان می‌دهد هوش طراحی خودکار نما می­تواند چیدمان عناصر اصلی سازنده نما را از پلان‌های معماری به کمک الگوریتم یادگیری ماشین (KNN و K- means) درک و خوانش نماید و توسط فرمول­های فاصله­سنجی چیدمان عناصر را انجام دهد و ضوابط و مقررات ملی ساختمان مرتبط با طراحی نما را نیز در فرایند ترسیم با استفاده از سیستم‌های خبره اعمال نماید.