sadeghi S, Pourjafar M R, ranjbar E. Measuring the design characteristics of cultural axes; From the perspective of creative tourism aimed at recreating culture-based in the historical context of Isfahan. mmi 2022; 12 (30) : 5
URL:
http://mmi.aui.ac.ir/article-1-1092-fa.html
صادقی شیما، پورجعفر محمدرضا، رنجبر احسان. سنجش شاخصهای طراحی محورهای فرهنگی؛ از منظر گردشگری خلاق با هدف بازآفرینی فرهنگ- مبنا در بافت تاریخی اصفهان. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1401; 12 (30) :73-84
URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-1092-fa.html
1- دانشگاه تربیت مدرس ، shimasadeghi1372@gmail.com
2- دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (2231 مشاهده)
فرسودگی تدریجی بافتهای تاریخی ایران مجریان، طراحان و مردم را ملزم به استفاده از رویکردهای احیاء و بازآفرینی کرده است. ترکیب بازآفرینی با گردشگری خلاق و فرهنگ درآمد تضمین شدهایی در طولانی مدت برای احیاء به ارمغان میآورد. شناخت پارادیمها و اصول مشترک بین دو رویکرد با تاکید داشتن بر زمینهی فرهنگی در فضاهای شهری مانند محورهای فرهنگی حائز اهمیت است.
هدف پژوهش سنجش اثرشاخصهای مشترک دو رویکرد در خیابانها و محورهای فرهنگی موجود در بافتهای تاریخی اصفهان است. به همین منظور دو سوال اساسی مطرح میشود؛ شاخصهای موثر از منظر رویکرد گردشگری خلاق در جهت بازآفرینی بافت تاریخی شهر اصفهان از طریق محورهای شهری کدام است؟ و دیگر آنکه چه شاخصهایی بیشترین و کمترین وزن را در محورهای فرهنگی- گردشگری اجرا شده به خود اختصاص دادهاند؟
غایت تحقیق کاربردی است. دادههای پژوهش حاصل از مطالعات اکتشافی و کتابخانهایی است. توصیف دادهها از طریق مطالعات کیفی است و تحلیل آن بر اساس روشهای کیفی است. نوع پژوهش کیفی است و شامل روشهایی مانند مصاحبه و تحلیل کیفی اسناد است و نتیجه به صورت کیفی ارائه گشته است. دستاوردهای پژوش نشان میدهد که همافزایی گردشگری خلاق در اشکال سخت افزار خلاق، نرم افزار خلاق، سازمانهای خلاق با استراتژیهای بازآفرینی فرهنگ- مبنا مانند گردشگری، رویداد مداری، برند سازی میتواند متضمن احیای بافت تاریخی در طولانی مدت شود. پدیدار شدن اثر هم افزائی این دو رویکرد در فضایهای شهری را میتوان در خیابانها و محورهای فرهنگی جستوجو کرد و فرهنگ نیز به عنوان موتور محرکهی توسعه در فضاهای شهری عمل میکند. چهل شاخص برای سنجش کیفیت محورهای فرهنگی در چهار بعد کالبدی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی استخراج شده است. بر اساس یافتهها، سنجش اثر هر شاخص به صورت کیفی با تاکید بر فرهنگ نشان داد که بعد اجتماعی و اقتصادی از ضعفهای آشکارتری نسبت به دو بعد کالبدی و زیست محیطی برخوردار است.
شمارهی مقاله: 5
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
معماري و شهرسازي