سال 9، شماره 17 - ( بهار 1398 )                   جلد 9 شماره 17 صفحات 74-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Comparative evaluation of the mixed mortar design based on different Sarooj and determining the best mixing plan. mmi 2019; 9 (17) :63-74
موسی زاده مهربانی کریم، زندی یوسف. ارزیابی مقایسه‌ای طرح اختلاط‌های ملات ساروج بر اساس منابع مختلف و تعیین بهترین طرح اختلاط ساروج. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1398; 9 (17) :63-74

1- 1- گروه مهندسی عمران، پردیس علوم و تحقیقات آذربایجان شرقی، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- 2- استادیار گروه مهندسی عمران دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران ، zandi_engineer@yahoo.com
ساروج یکی از مصالح قدیمی مصرف شده در ایران و کشورهایی است که دارای  پیشینه معماری قوی می‌باشند؛ تاریخ دقیقی از زمان آغاز استفاده از این ملات در دسترس نیست اما در بسیاری از بناهای باستانی می توان استفاده از ساروج را مشاهده کرد. یکی از مهم‌ترین خواص ساروج نفوذپذیری پایین آن می‌باشد. در این پژوهش طرح اختلاط ملات ساروج از 13 منبع مکتوب جمع‌آوری گردید و پس از تجمیع طرح‌های مشابه 5 طرح اختلاط جهت آزمایش، بررسی و مطالعه تعیین شد. هر یک از طرح‌ها یکبار با موی بز 2 سانتی متری و یکبار با الیاف پلی پروپیلن 2 میلی متری ساخته شد. خاکستر مورد استفاده در این تحقیق خاکستر بادی هایی است که از اصفهان خریداری گردیده است. همچنین طرح اختلاط با دوده سیلیسی با درصد سیلیس 99% که از شرکت پژوهش قم خریداری گردیده ساخته شد. از هر طرح اختلاط چهار نمونه مکعبی 5 سانتی متر ساخته شد همچنین چهار نمونه در ابعاد 10×50×50 میلی متر و چهار نمونه در ابعاد 5×50×50 میلی متر ساخته شد. یک نمونه مکعب 5 سانتی متری با سفیده تخم مرغ و آهک هیدراته، یک نمونه مکعب 5 سانتی متری با زرده تخم مرغ و آهک هیدارته، یک نمونه مکعب 5 سانتی متری با سفیده تخم مرغ و آهک زنده میکرونیزه و یک نمونه مکعب 5 سانتی متری با زرده تخم مرغ و آهک زنده میکرونیزه ساخته شد. در یک جمع بندی یافته‌های این تحقیق 7 ساله نشان می‌دهد علت اصلی استفاده از ساروج برای عایق کاری رطوبتی دیرگیر بودن آن بود که بدلیل دیر گیر بودن و ریز دانه بودن ملات، اندود به صورت مرتب به مدت چند روز ماله‌کشی (مهره‌زنی) می گردید و مهره‌زنی سبب از بین رفتن خلل و فرج سطحی گردیده و سطحی شیشه‌وار می گردید .