سال 6، شماره 11 - ( بهار و تابستان 1395 )                   جلد 6 شماره 11 صفحات 50-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

akrami F, nasrollahi N. Investigating the Effect of Energy Efficiency for the Earth-Sheltered Buildings in Different Uses (Case Study: Hot-arid Climate of Yazd). mmi 2016; 6 (11) :41-50
اکرمی فاطمه، نصراللهی نازنین. ارزیابی اثر بهره‌وری انرژی ساختمان‌های خاک‌پناه در کاربری‌های مختلف نمونه‌موردی: اقلیم گرم و خشک شهر یزد. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1395; 6 (11) :41-50

1- دانشگاه ایلام ، nafisse.akrami@gmail.com
2- دانشگاه ایلام

روند رو به رشد طراحی و ساخت ساختمان‌ها، بدون توجه به کاهش منابع انرژی یکی از تهدیدات محیط‌زیست و زندگی بشر است. بنابراین ضروری است تا راهبردهای طراحی در ساختمان‌های جدید، با هدف کاهش انرژی مصرفی و آلودگی‌های زیست‌محیطی، جهت‌گیری شوند. ساختمان‌های خاک‌پناه ازجمله ایده‌هایی است که به‌صورت غیر‌فعال، کاهش مصرف انرژی ساختمان و تأمین آسایش حرارتی را تاحد زیادی تضمین می‌نماید. پناه‌بردن به دل زمین و استفاده از خاصیت حرارتی خاک، یکی از راهبردهایی است که در گذشته نیز مورداستفاده قرار می‌گرفته است. تحقیق حاضر، ساختمان خاک‌پناه را از نقطه‌نظر بهره‌وری انرژی با تأثیر متقابل کاربری‌های مختلف در شهر یزد بررسی می‌کند. برای تحقق این امر پس از مطالعه‌ نیازهای اولیه‌ انجام تحقیق خاص بر روی موضوع، از شبیه‌سازی حرارتی به کمک نرم‌افزار شبیه‌ساز حرارتی انرژی پلاس استفاده گردیده است. با‌توجه‌به نتایج، با افزایش عمق فرورفتن ساختمان در دل خاک، درصد صرفه‌جویی آن نسبت به ساختمان متداول روی سطح زمین افزایش می‌یابد. در این شرایط با افزایش عمق فرورفتن ساختمان، کاربری مسکونی بیشترین و کاربری آموزشی کمترین میزان همبستگی را با کاهش مصرف انرژی دارد. همچنین عمق بهینه برای هر کاربری مقداری متفاوت پیش‌بینی می‌شود. در شرایط عمق، بهینه کاربری مسکونی 69 درصد و کاربری مذهبی، اداری و آموزشی به‌ترتیب 61 ، 60 و 54 درصد در مصرف انرژی صرفه‌جویی خواهند داشت.