تغییر ساختمانهای موجود برای کاربریهای جدید پدیدهای نو نیست. برای مثال در دوره رنسانس، ساختمانهای قدیمی برای کاربریهای جدید تغییر پیدا میکردند و یا در دوره انقلاب فرانسه (اواخر قرن 18 میلادی) ساختمانهای مذهبی پس از مصادره برای کارکردهای صنعتی و نظامی مورد استفاده قرار میگرفتند. اگرچه در بسیاری از موارد این مداخلات بدون توجه به حفاظت میراث تاریخی بوده اما انگیزه اقتصادی محرکی برای تغییر کاربری ابنیه بوده است. بهعلاوه در طول چند دهه اخیر در اروپای غربی نیز استفاده مجدد و بهبود منایع موجود به عنوان مرکز اقدامات بازآفرینی مدنظر قرارگرفته است. این موج جدید، حس ارتباط و تعامل بین اقدامات بازآفرینی و مرمتی را ایجاد کرده و نقش ابنیه و ساختار تاریخی در بسیاری از پروژههای بازآفرینی را بهطور فزاینده مهم ساخته است.
در ایران نیز به تأسی از کشورهای توسعهیافته، سیاست تغییر کاربری طی چند دهه اخیر رشد فزایندهای داشته است به ویژه در کاشان طی سالهای اخیر این سیاست به وفور یافت میشود. هدف از این پژوهش سنجش اثرات تغییر کاربری بناها به اقامتگاههای سنتی بر بازآفرینی کالبدی است که در آن 5 معیار جهت تجزیه و تحلیل انتخاب شده است.
روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی- میدانی است که پس از مطالعه منابع کتابخانهای و گردآوری مبانی نظری پشتیبان، با استفاده از ابزارهای پرسشنامه، مصاحبه عمیق و مشاهده میدانی، دادهها جمعآوری شده و تجزیه و تحلیل آنها انجام گرفته است. یافتههای این پژوهش نشان میدهد که بهطور کلی تغییر کاربری ابنیه تاریخی بر بازآفرینی کالبدی بافت تاریخی شهر کاشان اثر مثبت گذارده است. افزایش مرمت ابنیه تاریخی، افزایش نوسازی و بهسازی بافت، بهبود سیما و منظر محدوده تاریخی کاشان و کاهش آلودگیهای محیطی و توجه به ارزشهای تاریخی و فرهنگی و کوشش برای حفاظت بیشتر از آنها از جمله اثرات مثبت ایجاد اقامتگاههای سنتی بر بافت پیرامونی خود هستند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |