سال 11، شماره 26 - ( تابستان 1400 )                   جلد 11 شماره 26 صفحات 94-79 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hayaty H, Mortazavi kia B. Explanation of the components of the sense of place in the historical mosques of Dezful. mmi 2021; 11 (26) : 6
URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-1099-fa.html
حیاتی حامد، مرتضوی کیا بتول. تبیین مؤلفه‌های حس مکان در مساجد تاریخی دزفول. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1400; 11 (26) :79-94

URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-1099-fa.html


1- هیات علمی دانشگاه ، Hamedhayaty@yahoo.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری
چکیده:   (2411 مشاهده)
از ابعاد مهم در ارتقای کیفیت محیط‌های شهری، حس مکان است. وجود این حس که عاملی در شکل‌گیری پایه‌های ارتباطی استفاده‌کنندگان و محیط است، انگیزه لازم برای ماندگاری فرد در محیط را به وجود می‌آورد و منجر به ایجاد محیط‌های باکیفیت نیز خواهد شد. کیفیت معماری مساجد برای ایجاد حس مکان، از مسائل مورد توجه معماران است. مساجد تاریخی شهر دزفول که از معماری غنی در ادوار مختلف تاریخی بی‌نصیب نبوده، دارای حس مکانی خاص هستند. مؤلفه‌های متعددی همچون؛ ادراکی، کالبدی، اجتماعی و عملکردی، بر حس مکان در مساجد تأثیر می‌گذارند؛ لذا در این پژوهش، به بررسی آنها می‌پردازیم.
هدف این تحقیق، تبیین نقش مؤلفه‌های حس مکان در مساجد تاریخی است تا با شناخت آنها بتوان کیفیت ایجاد حس مکان را در معماری مساجد سوق داد. در این تحقیق از طریق پرسش‌نامه، 5 نمونه از مساجد تاریخی شهر دزفول با نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شد و مورد مطالعه قرار گرفت و برای سنجش رابطه میان متغیرها، از روش پژوهش همبستگی پیرسون و از آزمون‌های رگرسیون خطی ساده و چند متغیره برای تعیین رابطه و شدت و جهت رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری، نرم‌افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت. مطابق نتایج به‌دست‌آمده، مؤلفه‌های کالبدی و ادراکی، بیشترین اثر و ابعاد اجتماعی و عملکردی، تأثیر کمتری در القای حس مکان در مساجد را دارند. متغیرهای فرم و هندسه بصری، فرم و هندسه ادراکی و خدمات به صورت مستقیم در القای حس مکان در مساجد مؤثر هستند. 
شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: حس ‌مکان، معماری، مساجد تاریخی، دزفول
متن کامل [PDF 622 kb]   (665 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: معماري و شهرسازي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مرمت و معماری ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Conservation and Architecture in Iran

Designed & Developed by : Yektaweb