سال 8، شماره 16 - ( پاييز و زمستان 1397 )                   جلد 8 شماره 16 صفحات 86-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahimnia R, Gharaati M, Zamanifard A, Saiedpour S. Describing the Paradigm of Masons’ Conservation Intervention by using Masons’ Tacit Knowledge in Southern Khorasan, Iran. mmi 2019; 8 (16) :69-86
URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-537-fa.html
رحیم نیا رضا، قرائتی مهران، زمانی فرد علی، سعیدپور سعید. تبیین نظام حاکم بر اقدامات حفاظتی معماران بومی با بهره‌گیری از دانش ضمنی معماران در جنوب خراسان. نشريه علمي مرمت و معماري ايران. 1397; 8 (16) :69-86

URL: http://mmi.aui.ac.ir/article-1-537-fa.html


1- دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) ، rezarahimnia@gmail.com
2- دانشگاه هنر اصفهان
3- دانشگاه هنر
4- اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی
چکیده:   (3583 مشاهده)

نقش و اهمیت معماران بومی در خلق و تداوم معماری، قابل چشم‌پوشی نیست. این نقش، تنها منحصر به تولید اثر معماری نبوده و اقدامات تعمیراتی و حفاظتی را نیز شامل می‌شده است؛ به‌طوری ‌که آنها را می‌توان منابعی مهم برای شناسایی نظام حاکم بر اقدامات حفاظتی در گذشته دانست. علی‌رغم این موضوع، معماران به‌عنوان اصلی‌ترین عاملان اقدام، واسطه انتقال دانش معماری به نسل‌های بعد و یکی از منابع شفاهی معماری و حفاظت، کمتر مورد استناد قرار گرفته‌اند؛ این در حالی است که دانش حاصل از تجارب ایشان، به‌عنوان دانش ضمنی حفاظت و بخشی از میراث ناملموس، قابل‌توجه است. مقاله پیش ‌رو با تمرکز بر فهم این دانش ضمنی، به‌دنبال"تبیین نظام حاکم بر یک اقدام حفاظتی در میراث معماری" است که در راستای پاسخ به پرسش"تفکر و نظام حاکم (شرایط، اهداف و پاسخ‌ها) برای اقدام حفاظتی از منظر معماران بومی چیست و چه اجزایی دارد؟" شکل گرفته است.
در جهت دست‌یابی به این هدف، در قالب یک مطالعه کیفی و با بررسی میدانی، داده‌های حاصل‌شده از طریق مصاحبه (گفتگو) نیمه‌ساختاریافته با گروهی از معماران بومی جنوب خراسان، مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته‌اند. روش پژوهش مورد استفاده، برگرفته از روش نظریه ‌زمینه‌ای است که با کُدگذاری و دسته‌بندی مؤلفه‌های ذهنی معماران در زمینه حفاظت فراهم شده است. پژوهش نشان می‌دهد دلایلی هم‌چون؛ نیازهای تعمیراتی، عدم پایداری، شرایط اضطراری کالبد، نیازهای روز و باورها و اعتقادات در کنار تأثیر شرایط زمینه (تغییر در مصالح و شیوه معماری، ارزش‌ها و باورها، هنجارها، مسائل و محدودیت‌ها) و دخیل (که شرایط معمار، نقش اصلی را در آن ایفا می‌کند)، منجر به اقدامات حفاظتی شده‌اند. هم‌چنین چگونگی تأمین هدف "پایداری در سازه و تداوم در عملکرد"، از طریق راهبردهای عمل-تعامل مانند تعمیر، نو ساختن، به‌روز رسانی و دوباره ساختن شناسایی شده است. در نهایت نیز با بررسی نتایج حاصل، تفکر حاکم بر اقدامات حفاظتی در جنوب خراسان مورد توجه قرار می‌گیرد. 

متن کامل [PDF 858 kb]   (1034 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مرمت

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علمی مرمت و معماری ایران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Conservation and Architecture in Iran

Designed & Developed by : Yektaweb